BRD este a treia banca mare din Romania care a decis in acest an sa creasca avansul pentru anumite credite imobiliare.
Institutia financiara a confirmat pentru Ziare.comca a facut o schimbare la creditele cu ipoteca ineuro, pe durate mai mari de 25 de ani.
Astfel, in acest caz, avansul necesar nu mai este de 25%, ci de 50%.
Cuantumul ramane insa neschimbat la imprumuturile in lei pentru locuinte (15%) si la cele in euro care sunt contractate pe o perioada mai mica sau egala cu 25 de ani (25%).
Reprezentantii BRD nu au dorit sa comenteze si motivul pentru care au luat aceasta decizie.
Alte doua banci au decis sa majoreze avansul pentru creditele imobiliare, fiind vorba deRaiffeisen Bank si Bancpost.
Efectele legii darii in plata: Alta banca mare inaspreste conditiile pentru creditele de casa
Ce spunea directorul general al BRD, Philippe Lhotte, despre darea in plata
Legea darii in plata a starnit un val de reactii negative in piata bancara, astfel ca multe voci au prezentat efectele pe care le-ar avea acest proiect de lege, printre care se numara disparitia programului Prima Casa si inasprirea conditiilor de creditare.
Printre cei care si-au expus viziunea despre aceasta lege se numara si directorul general al BRD, Philippe Lhotte.
“Va servi la ce aceasta lege? Ce se va obtine prin ea? Nicio alta tara nu are o astfel de lege. Sigur ca aceasta lege a fost gandita pentru cazurile sociale, dar, la sfarsitul anului 2015, dupa cum stau lucrurile, putem sa ne intrebam daca nu cumva legea va avea un efect negativ asupra economiei”, a declarat Philippe Lhotte, intr-o conferinta de presa organizata luna trecuta.
El considera ca legea darii in plata nu aduce multe avantaje, cu atat mai putin pentru clientii bancii.
“Daca legea darii in plata va trece, programul Prima Casa va fi suprimat si persoanele particulare nu vor avea niciun avantaj. Nimeni nu va mai obtine o casa, investitori care sa construiasca noi case nu vor mai veni. Deci cine are de castigat din aceasta lege? Raspunsul meu la aceasta intrebare este: nu stiu. Eu am o mica idee: va avantaja speculantii si pe nimeni altcineva. Nici clientii nostri nu vor beneficia, nici statul, nici clientii care sunt de conditie sociala modesta”, a explicat directorul general al BRD.
Lhotte a sustinut ca programul Prima Casa nu poate exista in paralel cu legea darii in plata, fiind antinomice. In plus, el considera ca este posibil sa fie redactata o lege care sa aiba un caracter social.
Ce urmeaza pentru darea in plata
Actul normativ, trimis catre reexaminare in Parlament de catre presedintele Klaus Iohannis in decembrie 2015, a fost revotat in Senat, in aceasta saptamana, cand a trecut fara voturi impotriva si fara nicio abtinere.
Singurul amendament adoptat a fost cel privind plafonul la valoarea imobilelor cu destinatie de locuinta, care ar urma sa intre sub incidenta legii, in valoare de 150.000 de euro.
Proiectul de lege va urma sa fie dezbatut in comisiile din Camera Deputatilor si apoi in plen. Camera Deputatilor e for decizional.
Sursa: Ziare.com